LoggaUnna5
Hamburgare%20%2B%20Meny

TVÅ SYSTRAR

Premiär våren 2022

”Syster, åh, syster. Varför tog du mitt unga liv?”

Två systrar, en poeteisk berättelse, en dödlig svartsjuka, ett oöverlagt mord, en övernaturlig vänskap, en hederkultur, svekfulla föräldrar,  en saga om rättvisa, en dröm om sex med människor och väsen, ett övermått av hemligheter och en hyllning till sensualismen.

En dramatisering för scenen av folksagan och den medeltida balladen genom storytelling, folksång och musik på tre nyckelharpor. Välkommen till en föreställning om kärleken, döden och om vad det innebär att vara levande.

MEDVERKANDE

Viljafyrkant1

Vilja-Louise Skough Åborn
Folksång och Moraharpa

Viljas hemsida

Anderfyrkant1

Anders Peev
Tenor- och kontrabasnyckelharpa

Johanfyrkant1

Johan Theodorsson
Scenberättare 

OM FÖRESTÄLLNINGEN

Två Systrar är en musikföreställning som baseras på svenska folksagor och skandinaviska medeltida ballader med nyskriven och traditionell musik för två nyckelharpor och sång. Det är en stark berättelse om två systrars kärleksrivalitet om samme man och som slutar i mord. Berättelsen återfinns i sagor och sånger ända från Pakistan till Europa och Skandinavien.

Den yngre systern som planerar att gifta sig med mannen blir mördad av sin egen syster, oftast genom dränkning. En fiskare hittar kroppen och tillverkar ett musikinstrument av kvarlevorna. Vid den äldre systerns bröllop med mannen spelar fiskaren på instrumentet som på ett magiskt sätt ger röst åt den döda systern varpå bröllopsgästerna får reda på sanningen om mordet. I folksago-versionerna är instrumentet ofta en flöjt gjord av ett ben, med samlingsnamnet The singing bones på engelska eller Der Singende Knochen på Tyska. Men i de svenska balladversionerna är det vanligt att musikern spelar på en harpa. Enligt musikforskaren Eva Danielsson på Svenskt visarkiv ska man tolka det som en nyckelharpa, eftersom harpa är en äldre benämning för instrumentet. Balladen har samlingsnamnet De två systrarna i Svenskt visarkivs samlingsverk Sveriges medeltida ballader (1990) och kan spåras till 1600-talet i Sverige men existerar också som folksaga över hela världen.


TvaSystrarVilja

Det blev för många hemligheter. Alldeles för många. Inget kunde dölja röta som till slut spred sig till hela familjen. Inget. Inte ens döden.

TS%20ljus%20bild
LoggaUnna5

Medlemsskap

Teatercentrum_logotype
fest_logo text_250%20trasparente
Scensverige_logotyp

Kontakt

BOKNING OCH INFO
Mette af Klint
073-948 41 51
info@musikteaterunna.se

Följ oss på 

Facebook
Youtube