VÅR HISTORIA

BorasPride
En av flera pridefestivaler som vi spelat Maria Johansdotter på, denna gång Borås Pride 2018. Vi har spelat föreställningen nästan 200 gånger både i Sverige och utomlands.

Ett högst lyckosamt möte i en tunnelbanevagn

Hösten 2009 möttes Johan Theodorsson och Anders Peev på tunnelbanans röda linje på väg söderut. Det var tidigt på morgonen och Anders skulle till Liljeholmen och undervisa på Scengymnasiet i Skärholmen. Johan skulle till Vårby gård och leda drama i förskolan. Anders kände igen Johan då de spelat tillsammans i Woyzeck på studentteateatern där han gjort titelrollen 1995 på Blå Teatern på Skeppsholmen. Anders spelade nyckelharpa i samma föreställning. 

På dessa 20  minuter tillsammans på tunnelbanan började de prata om muntligt berättande. Anders hade sett en magisk musik- och 

Läs mer

berättarföreställning som hette Getaren.Det var Anders musikerkollegor, Daniel Fredriksson och Daniel Pettersson, som gjorde en synnerligen musikalisk berättarteater av en sägen från Västerbotten. Johan blev fascinerad och innan det var dags att skiljas berättade han att han som dramapedagog i förskolan dagligdags använde sig av muntligt berättande. Dessutom hade han under sommaren 2009  gjort sin första berättarföreställning, Gotländska sägner på Bottarvegården på Storsudret på Gotland. Till slut var tåget framme i Skärholmen men innan de skildes åt bestämde sig Johan och Anders för att ha ett möte tillsammans. Kanske kunde de göra något tillsammans? Kanske något kreativt? Ja, resten är faktiskt historia.

Rom8
Här spelar vi Häxorna på Roms internationella berättarfestival 2018.

Unna på den internationella scenen

2013
Vi spelade Maria Johansdotter på Roms internationella berättarfestival. Vi spelade också ett potpurri av svenska sagor och berättelser.

2014
Maria Johansdotter på Helsingfors internationella berättarfestival.

2015
Johan deltog på Keas (Grekland) internationella berättarfestival med den svenska folksagan om Prins Hatt.

2016
I april berättade Johan svenska folksagor och myter på svenska i Belgien. The International Storytelling Festival in Alden Biesen

Läs mer
RomJohan
Johan berättar en svensk folksaga i Rom 2018 och Lorenzo Cavaglia simultantolkar expressivt.
Shireen%20o%20andersDubai
Anders samarbetar med den indiska dansaren och berättaren Shireen Saif under vårt besök i Dubai 2016.
JoADubai2
Johan och Anders uppträderför barn på Al Noor island  i Dubai 2016.
Unna%20Beyond%20the%20border
Vi spelar Maria Johansdotter i Wales 2018 på berättarfestivalen Beyond the border.

Vi deltog med Maria Johansdotter på Amsterdam international storytelling festival i oktober och dessutom startade vi ett samarbete med en av världens bästa muntliga berättare, Abbi Patrix från Paris, och hans ingternationella berättarkompani Compagnie du cercle. Vi hade workshop med honom och slagverkaren Linda Edsjö med målet att göra en föreställning. Detta skedde i november på kulturcentret Anis Gras i Paris. Vi spelade Maria Johansdotter och gjorde flera sagor på kulturcentret. Vi åkte även till Tyrolen i norra Italien, Bolzano, där vi spelade Maria Johansdotter och Näcken på festivalen Storytelling time.

2017
Vi spelade  Maria Johansdotter på Oslo internationella fortellerfestival. Vi gjorde även två historier om Näcken. Samma år återvände vi till Rome International Storytelling Festival för att spela både Maria Johansdotter, Häxorna och Näckenhistorier. Vi ledde också en workshop i storytelling och musik.

2018
Nu fick vi äran att spela på Tales on the Island i Dubai!!. Vi gjorde sagor för barn, Näcken och andra vuxenhistorier. Vi fiock tom spela för sheikens av Dubais barnbarn på en internationell förskola. En hisnande upplevelse med ökenbesök, storytelling och ett minst sagt annorlunda land. Samma år i juni spelade vi Maria Johansdotter på av de mest ansedda berättarfestivalerna i Europa, Beyond the border i Wales. I september detta år spelade vi också Maria Johansdotter på vår första fringefestival i Bergen, Norge. Vi deltog för tredje gången på berättarfestivalen i Rome med Häxorna och flera barnföreställningar. Desstom ledde vi en workshop för ungdomar som ville bli berättare. Dessutom startade vi ett samarbete med berättarsällskapet Raccuntamiunastoria från Italien och och berättarfestivalen Beyond the border från Wales. Projektet hette Roots and Roads. Under två år åkte vi med hjälp av Creative Europe till varandra och uppträdde med vår berättarkonst. I augusti spelade vi också i Norge för tredje gången på Fredrikshalds teater i Halden, en fantastisk 1800-talsteater.

2019
Roots and Roads forsatte under 2019. Johan åkte på en båtturné i juni med storytelling i både Swansea, Cardiff och på den walesiska landsbygden. Vi återvände till Wales i september för fyra olika föreställningar med olika folksagor, myter och livshistorier. En makalös turné bla i the roundhouse på kulturcentret Felin Uchaf. Vi tog emot Paola Balbi och Davide Bardi från Italien i april i Stockholm 2019. Tillsammans gjorde vi föreställningar på Italienska kulturinstututet, Kafé Ingenstans och italienarna gjorde själva en bejublad föerställning på Medeltidmuseet. Paola och Davide återvände i i augusti för Stockholms kulturfestival. Då anslöt även david Ambrose från Wales och i Stadsmuseets regi gjorde vi tre utsålda berättarvandringar. Hela det internationella projektet Roots and roads avslutades med en fyra dagar lång workshop i ett kloster i bergen utanför Rom. Vilket ställe!

KallJorgen4
Från vår föreställning Kallocain som vi spelade i juli-augusti 2019 på Gotland.

Föreställningar 2010-2022

• I september 2023 hade vi premiär på Två systrar. Två Systrar är en föreställning om två systrars kärleksrivalitet som slutar i mord. Föreställningen baseras på folksagor och medeltida ballader med nyskriven och traditionell musik för två nyckelharpor och sång.

• I september 2022 hade vi premiär på Balkan Epic. En sann berättelse om musikern Anders Peevs pappa, mördaren och småbarnsföräldern Strahil Peev. En föreställning om att förstå krigets mekanismer med episk folkmusik från Balkan och Sverige.

• I juli 2019 hade vi premiär på Kallocain av Karin Boye i det makalöst vackra Hide kalkbrott på Gotland. Dystopin om sanningsdrogen som ger världsstaten kontroll över medborgarnas tankar gestaltas på scen av en skådespelare och ett sammanbitet metalband.

• I december 2018 hade vi premiär på Konspiration! på 4:e teatern i Västerås. Två journalister skapar en helt ny konspirationsteori om mobilavlyssning men tappar helt greppet i denna thrillerliknande föreställning.


Läs mer

• 2017 började vi ett samarbete med folkmusikduon Anda. Det resulterade i en musikalisk berättarföreställning om vår mest älskade psalmförfattarinna Lina Sandell. Föreställningen heter Ett ögonblick i sänder.

• 2015 tog vi fram Hjärtat har sin egen plånbok tillsammans med skådespelerskan Harleen Kalkat. Föreställningen handlar om ett möte mellan tiggerskan Emina från Kosovo och den homosexuelle läkemedelsförsäljaren Jonatan.

• 2015 hade vi också premiär på Häxorna som handlar om en ensam flicka som utmanar makten under häxprocesserna i Ångermanland på 1600-talet. Föreställningen baseras på historiska källor.

• Vår största succé Maria Johansdotter har spelats över 150 gånger sedan premiären 2012 på Stockholm pride. Det är en sann historia om en transperson som levde i Karl XIIs Sverige och baseras på rättegångsprotokoll från 1705 och 1706.

• Vår första föreställning Skogens hjärta (2010) var en barnföreställning och handlade om miljöfrågor.

Stöd

Följande stödjer Musikteater Unnas scenkonst med generösa bidrag:

kulturradet_logologga_musikverketGIF_Kulturbryggan_150mm_72dpiKON_logotype_standard_72dpiMedstodavStockholmsstad_digital_svart_textlogo%20creative%20europeAxsonJohnsons 2langmanska

Medlemsskap

Teatercentrum_logotypefest_logo text_250%20trasparente

Kontakt

BOKNING OCH INFO
Anders Peev
070-405 04 48
info@musikteaterunna.se

Följ oss på 

Facebook
Youtube